Založ si blog

Keltské povesti: Ballor a Lugg

V týchto dňoch vyšla vo vydavateľstve Pars Artem krásna publikácia Veľká kniha keltských povestí. Jej vydanie podporil Bratislavský samosprávny kraj. Dozviete sa v nej, kto dal meno rieke Dunaj – Danubius, ale aj iné zaujímavosti.

Pripájam malú ukážku:

Ballor a Lugg

Môžu sa jednej matke narodiť v ten istý deň, v ten istý okamih, v tú istú chvíľu dve úplne odlišné deti?

Môžu, veru môžu.

Narodili sa aj Danu, napoly smrteľníčke, napoly bohyni, ktorá sa dokáže zmeniť na mocný riečny prúd, tok, pretínajúci široké keltské nížiny a údolia. Stačilo, keď sa dotkla bosou nohou mokrého brehu a už sa premieňala na vlny, žblnkotajúce ihranie, modrastú hladinu.

Tak ju raz uzrel Dagda, prvý z bohov: nahú a krásnu. Vlasy jej svietili ako jarné púpavy, mala v nich zapletené zlaté lístky z blatúchov. V jej očiach zbadal farbu zeme, prísľub tepla a rozkoše. Hoci už mal manželku, láskavú a dobrú Ceridwen, zatúžil po Danu tak, ako ešte nikdy predtým po žiadnej žene. Nezaváhal. Aj keď sa bránila, vzal ju do náruče. Skôr, než sa premenila na vodu, spojil sa s ňou.  Vytiekla mu z rúk,  premenlivá a trochu rozrušená, stočila sa do víru a ušla. Ale už do nej stihol vtisnúť svoju pečať.

Danu si zaumienila, že sa už nepremení nikdy na ženu a radšej zostane riekou. Utiekla ďaleko na juh, do mora. Tam sa jej zmocnil morský drak. Až v jeho náruči Danu pochopila, aké sladké bolo Dagdovo objatie. Bojovala s drakom, aj zvíťazila, no kým stačila utiecť, aj on do nej vtisol svoju pečať.

Tak sa stalo, že Danu, veľká rieka, porodila dvoch chlapcov. Jeden bol krásny, plavovlasý, s očami ako hviezdy, s úsmevom ako ranné slnko. Druhý ohyzdný, čierny netvor, démon. Mal jednu ruku, jednu nohu, jedno oko, jeden pazúr a miesto kože rybie šupiny.  Dagda hneď spoznal, ktorý z chlapcov je jeho. Zdvihol toho usmievavého, žiarivého a povedal mu:

,,Máš v sebe plno svetla, staneš sa pánom svetla. Tvoj úsmev je ako slnko, preto buď pánom slnka. Dávam ti meno Lugg.“

Ale aj ten druhý, démon, splodený netvorom z morských hlbín, sa potreboval nejako volať. Dagda sa pozrel naňho a zadumane hovorí:

,,Ľudia by si nevážili svetlo, keby nepoznali tmu. Staneš sa pánom noci. Tvoje meno bude Ballor.“

Pokračovanie príbehu si môžete prečítať v knihe, ktorú nájdete vo všetkých dobrých kníhkupectvách.

Keltské povesti: krajina bez mŕtvych

19.11.2022

Ďalšia ukážka z Veľkej knihy keltských povestí

Dievča s obitými kolenami

25.10.2022

Nemožno poprieť skutočnosť, že v tejto pútavej a predovšetkým originálne spracovanej básnickej zbierke si fanúšikovia lyriky bezpochyby prídu na svoje. Očarí ich však nielen poetickosťou prirodzene dýchajúcou z jednotlivých veršov, ale aj zriedkavou schopnosťou skĺbiť rôznorodosť pocitov, myšlienok i predstáv do jediného písomného celku a obratne [...]

Krvavá svadobná hostina a jej pokračovanie

20.10.2022

Členovia literárnej skupiny Pars Artem recenzujú knihy, čo ich zaujali.

SR Handlová vláda výjazdové rokovanie streľba Fico TNX

Vyšetrovanie atentátu na Fica mali by dokončiť do par mesiacov, hovorí odborník. Akýkoľvek trest môže byť pre strelca doživotný

19.05.2024 07:00

Bývalý elitný vyšetrovateľ vysvetlil, ako by mali vyzerať kroky organov činných v trestnom konaní v najbližších dňoch

India, hory, Himaláje, Dharmsala

Telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu zniesli zo Šiša Pangmy

19.05.2024 06:12

Tím horolezcov zniesol telá americkej horolezkyne a jej nepálskeho sprievodcu, ktorí vlani zahynuli v lavíne na hore Šiša Pangma v Tibete.

ŠTS, Kaliňák

Prísne opatrenia a sľub atentátnika. Súd ho poslal do väzby: Fica čakajú kľúčové hodiny, politici sa hádajú

19.05.2024 06:00

Premiér je pri vedomí a Kaliňák od neho dostal inštrukcie, vláda funguje ďalej. Atentátnika poslal súd do väzby, no rozhodnutie nie je právoplatné.

Ukrajina, Anulia

Bol taký hladný, že žul ešte živú krysu, a Rusi ho bili. Ukrajinský vojak opísal peklo v zajatí

19.05.2024 06:00

Ukrajinský vojak Oleksij Anulia strávil v ruskom väzení takmer 10 mesiacov a bolo to ako stupňujúce sa peklo na zemi.

rozpravkarka2

o literatúre trochu inak

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 58232x
Priemerná čítanosť článkov: 2240x

Autor blogu