Založ si blog

Čo kúpiť deťom pod stromček

Deti rozprávky zbožňujú. A práve preto je skvelou správou, že na knižný trh prichádza ďalšia novinka spätá s týmto žánrom. Je ňou rozprávková knižka Marty Harajdovej s názvom „Ahoj, ja som Bak“, autorka ktorej už dlhšie pôsobí ako členka internetovej skupiny Literárne neformality a ako členka internetového združenia Pars Artem.

            Bak je pisateľkinou prvou prozaickou tvorbou pre deti. Publikácia, určená tým najmenším, je skutočne krásna, a to nielen obsahovo, ale aj vizuálne. Vydavateľstvo Pars Artem sa spoločne so svojimi spolupracovníkmi zaslúžilo o to, aby dielko pútalo detskú pozornosť čo najviac. Obálka je farebne zladená, no zasa nie príliš – tak, aby to bolo vkusné. Len čo detský čitateľ rozprávku otvorí, prekvapí ho rovnako farbená ilustrácia, ktorá – práve tak ako kresby v celej knižke – pochádza z rúk talentovanej Alžbety Kováčovej. Útla publikácia je rozdelená na devätnásť kapitol s priliehavými názvami. Pre úplnosť dodajme aj to, že názvy jednotlivých kapitol sú zvýraznené na červeno. Je to preto, aby zaujali…A deťom sa číta lepšie, keď sú stránky lakované.

            Hádam najväčšou zaujímavosťou knihy je to, že okrem materinskej reči, teda slovenčiny, obsahuje aj verziu preloženú do nemeckého jazyka! – Naše ratolesti sa tak môžu už od raného veku okrem učenia sa nemčiny v školských laviciach zdokonaľovať v nej aj prirodzenejším spôsobom, a to prostredníctvom umeleckej literatúry.

Poďme však ďalej. Kto je to vlastne Bak, hlavný hrdina knižky? – Ide o nezbedné štvornohé psíčka zlatého retrievera, ktoré svoje príbehy v jednotlivých kapitolách rozpráva v prvej osobe. Dieťa teda dostáva možnosť pozrieť sa na svet psími, a nie ľudskými očami.

Hneď na začiatku rozprávkovej knižky sa dozvedáme, kde Bak žil predtým, ako si poňho prišli dvaja skvelí majitelia – Betka a Michal. Ba maj aj zvieracích súrodencov, mamu a babku. Keď už všetci ostatní poputovali do nových rodín, zostal iba on. Bolo mu smutno. To však netrvalo dlho, lebo si ho zakúpili a odviezli noví páni. Vďaka nim sa ocitol na oveľa väčšom priestranstve dvora a tiež v dome, kde sa rýchlo udomácnil a kde sa stal skutočne šťastným…Hneď po narodení mu kvôli jeho živosti prischlo meno „Ohník“, no Betka s Michalom si svojho chlpatého priateľa razom prekrstili na Baka. A to je dobre, pretože toto meno psíkovu náturu akosi lepšie charakterizuje…Nadovšetko rád totiž papá a spí.

Noví človečí majitelia Bakovi prisúdia miesto v kotolni, ktoré útulné a teplučké, hoci, pravdaže, smie chodiť aj do domu. A hneď od samého začiatku po príchode do svojho nového domova spoznáva veci, ktorému mu dovtedy boli cudzie, lebo ešte nebol dlho na svete. Objavuje nielen dom, kôlňu a záhradu, ale spoznáva aj to, aké to je odviezť sa autom na výlety do prírody, kde mu napríklad učaruje jesenné lístie. Spočiatku má strach. Netuší, že tiene stromov v noci nie sú strašidlami…A ani to, že ježkove pichliače pichajú. Čuduje sa kosačke, ktorú vo svojej psej naivite pokladá za červenú obludu na kolieskach…Objavuje snežienky a čučoriedky. Musí sa tiež naučiť, že osy majú svoje žihadlá…V čase nudy za obeť jeho nevinných hier padne koberec v dome. Oboznamuje sa s novými hračkami. A aká sa nášho Baka zmocní radosť, keď po prvý raz uvidí z oblohy padať snehové vločky a keď ich pocíti na vlastnom kožuchu! Pokiaľ ide o zvieraciu ríšu, počas svojich dobrodružstiev sa mu podarí spoznať kačičky, ježka Eda, bernardína Bernyho či kocúrika Muroša…Zo všetkého sa teší, svojsky hodnotiac svet, ktorý ho obklopuje a ľudí v ňom. Okrem Betky a Michala si Bak obľúbi aj dedka s babkou bývajúcich vo vedľajšom domčeku.

Ako sa zvykne vravieť – koniec dobrý – všetko dobré. Inak tomu nie je ani v Bakovom príbehu. Všetko dobre dopadne! – Veď rozprávky sú už také….

            Tvorkyňa dobrodružstiev štvornohého chlpáčika Marta Harajdová má na svojom konte už nejaké literárne ocenenia. Zostáva však skromnou autorkou s pekným štýlom a s pokorným prístupom k literatúre, čo jej knižku robí ešte pútavejšou. Pevne veríme, že v snahe poskytnúť svojmu potomkovi nezabudnuteľný literárny aj umelecký zážitok po nej siahne nejeden rodič. Edita Durčová

Keltské povesti: krajina bez mŕtvych

19.11.2022

Ďalšia ukážka z Veľkej knihy keltských povestí

Keltské povesti: Ballor a Lugg

16.11.2022

V týchto dňoch vyšla vo vydavateľstve Pars Artem krásna publikácia Veľká kniha keltských povestí. Jej vydanie podporil Bratislavský samosprávny kraj. Dozviete sa v nej, kto dal meno rieke Dunaj – Danubius, ale aj iné zaujímavosti. Pripájam malú ukážku: Ballor a Lugg Môžu sa jednej matke narodiť v ten istý deň, v ten istý okamih, v tú istú chvíľu [...]

Dievča s obitými kolenami

25.10.2022

Nemožno poprieť skutočnosť, že v tejto pútavej a predovšetkým originálne spracovanej básnickej zbierke si fanúšikovia lyriky bezpochyby prídu na svoje. Očarí ich však nielen poetickosťou prirodzene dýchajúcou z jednotlivých veršov, ale aj zriedkavou schopnosťou skĺbiť rôznorodosť pocitov, myšlienok i predstáv do jediného písomného celku a obratne [...]

Vladimir Putin

Slovensko sa na rozdiel od Česka či pobaltských krajín Putinovej inaugurácie zúčastní

06.05.2024 11:47

Putina pre vojnové zločiny hľadá Medzinárodný trestný súd, napísala šéfka lotyšskej diplomacie.

medvede

Medveď strhol v Porube ovcu, zásahový tím nainštaloval fotopasce

06.05.2024 11:28

Medveď strhol v intraviláne obce chovateľovi jednu ovcu.

trnka

Trnka prenájom strojov za 30 miliónov eur obhajoval. NAKA začala trestné stíhanie

06.05.2024 11:14

Košický kraj si mal od spoločnosti Tempus-Trans prenajať dovedna 73 kusov techniky.

obchvat

Tatranci uspeli. Projekt obchvatu Starého Smokovca stopli

06.05.2024 10:57

Tatranci spisovali proti projektu petíciu, podpísalo ju osemsto ľudí.

rozpravkarka2

o literatúre trochu inak

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 57800x
Priemerná čítanosť článkov: 2223x

Autor blogu