Založ si blog

Predobraz súčasného (nielen) politického diania na Slovensku

Koniec tretieho storočia nášho letopočtu. Rímska ríša, rozdrobená na viacero administratívnych celkov. Tetrarchia – koalícia štyroch cisárov. Každý z nich má v správe jednu časť mohutnej ríše, ktorou už dlhšie otriasajú škandály a podvody najhrubšieho charakteru. Daňové zaťaženie obyvateľstva sa stupňuje. Štyria cisári, namiesto toho, aby sa snažili udržať ekonomický chod ríše, ktorej hrozí kolaps, bojujú medzi sebou. Pretože im nestačí to, čo majú. Chcú si „ušklbnúť“ viac.

Do toho vstupuje príbeh syna Konštantia Flóra (jeden zo štyroch cisárov). Meno má podobné ako otec. Volá sa Konštantín. Mladý muž sa dostal sa k jednej z najvyšších hodností v  ríši záhadným spôsobom. Hoci mal vlastného otca, nechal sa adoptovať cisárom Diokleciánom, ktorý bol pôvodcom myšlienky tetrarchie a ponechal si právo „cézara nad cézarmi“. Prakticky to znamenalo, že ostatní spoluvládcovia mu boli podriadení. Konštantín sa tak stal dedičom dvoch častí ríše – po svojom vlastnom aj adoptívnom otcovi.

 

Zostali ešte ďalší „spolucézari“, Maximián a Severus. Ambície mladého Konštantína však nemali hranice. Rozviedol sa so svojou manželkou, ktorá mu porodila syna, a vzal si Maximianovu dcéru Theodoru, aby si po „praslici“ zabezpečil nárok aj na jeho časť ríše. No ani to mu nestačilo. Maximián zomiera za záhadných okolností a štvrtý spoluvládca, Severus, onedlho na to tiež. Obidvaja vraj na príkaz Konštantína, ktorý sa tak stal sa jediným vládcom. Hneď ako sa ocitol na najvyššom poste ríše, sa postaral o to, aby vláda zostala v rukách jeho potomkov. Menil, čo sa dalo. Zákony, správu provincií, daňový systém, tradície, štátne náboženstvo, ktorým sa stalo dovtedy zaznávané kresťanstvo. Možno aj preto mu neskôr dali cirkevní otcovia prímenie Veľký.

Dynastia Konštantínovcov však napáchala v Rímskej ríši veľa zla. Začalo sa to politickými obvineniami a vraždami, ktorých obeťami boli dokonca aj samotní príslušníci konštantínovského rodu. Boj o moc medzi mnohopočetnými Konštantínovými potomkami vyvrcholil bratovraždami. Nikoho z nich nezaujímalo, čo sa okolo nich deje. Nevnímali rastúcu chudobu obyvateľstva, prepad ekonomiky, ani migráciu germánskych národov, ktorá hrozila od severnej hranice – Limes Romanus.

Do toho všetkého vstupuje epidémia, ktorá začala kosiť najprv obyvateľov veľkých miest.  Kanalizačný systém už dávno nefungoval, ľudia sa tlačili v nájomných činžiakoch, lekárske služby vykonávali šarlatáni, ktorí chceli ľahko prísť k zárobku. Ľudia utekali z mesta na vidiek – a epidémia tam išla spolu s nimi.

Pohroma nabrala obrovské rozmery.

Hlad, zima, nedostatok jedla, nedosiahnuteľnosť kvalitného lekárskeho ošetrenia, prepad životnej úrovne, zničenie strednej vrstvy obyvateľstva, ktorá zabezpečovala hospodársky chod v provinciách aj v samotnom Ríme, zastavenie remeselnej výroby, nárast sektárskych spoločností, oznamujúcich koniec sveta…Chaos, v ktorom sa (s prepáčením) ani divá sviňa nevyzná.

Nepripomína to niečo?

…..

Dejiny sú skutočne dobrým učiteľom. Štvrté storočie, ktoré Rímska ríša prežila pod taktovkou Konštantínovcov, je síce veľmi zložitým, ale zároveň poučným obdobím aj pre dnešok – a žiaľ, má paralelu s dnešným dianím na Slovensku. Vyznať sa v chaose, ktorý sa vzmáhal vďaka mocenským bojom v ríši a šíreniu strachu z choroby, bolo takmer nemožné. Zákony sa menili každú chvíľu, niekedy aj viac krát za týždeň. Ťažko bolo v tých dobách žiť, nieto o nich písať. Kronikári z tých čias, ktorí vlastne zastupovali úlohu dnešných médií, do neba vychvaľovali skutky toho cisára, čo bol práve pri moci. Skutočnú pravdu poznali iba tí najviac skúšaní – jednoduchí a prostí ľudia.

 

Zachytiť toto obdobie je vďaka všadeprítomnému chaosu takmer nemožné. A predsa sa o to pokúsila spisovateľka Zuzana Kuglerová v diele Rimanka a kvádsky kráľ. V jej knihe sa stretávajú dva svety: ťažko skúšaná Rímska ríša, ktorá trpí pod hrôzovládou syna Konštantína Veľkého – a kvádskeho kráľovstva, ktoré musí prijať nútenú správu Ríma, ak nechce svoj ľud vystaviť útokom rímskych légií. Legionári sú tiež jedným z varovných momentov ríše. Už celé roky nedostali žold a tak sú vďační za každú príležitosť rabovať a lúpiť. Majú totiž od vlády prisľúbené pozemky. Môžu si nechať usadlosti a farmy v pohraničných územiach, ktoré „chránia“ obvyklou metódou dobyvateľov – čiže mečom a krvou.

 

Nájsť východisko z takejto  situácie je takmer nemožné. Starý svet sa rúca a nový, krajší, je v nedohľadne.

No jednoduchí ľudia, tí skutočne „obyčajní“ verili, že raz ten čas príde. Ešte netušili, že to bude trvať veľmi dlho, že polovicu populácie zhltne ničivý vír dejinných udalostí, že deti, ktoré sa narodia, to budú mať ešte ťažšie ako oni – ich rodičia.

No napriek tomu verili.

Že raz príde zlatý vek ľudstva, v ktorom bude vlk žiť po boku baránka, Riman po boku Kváda, alebo Markomana, možno Sarmata – ako inak, v hojnosti a mieri.

 

Knihu Rimanka a kvádsky kráľ nájdete v sieti kníhkupectiev Panta Rhei aMartinus. Objednať sadá aj cez knižné weby megaknihy.sk, preskoly.sk, atď

 

Keltské povesti: krajina bez mŕtvych

19.11.2022

Ďalšia ukážka z Veľkej knihy keltských povestí

Keltské povesti: Ballor a Lugg

16.11.2022

V týchto dňoch vyšla vo vydavateľstve Pars Artem krásna publikácia Veľká kniha keltských povestí. Jej vydanie podporil Bratislavský samosprávny kraj. Dozviete sa v nej, kto dal meno rieke Dunaj – Danubius, ale aj iné zaujímavosti. Pripájam malú ukážku: Ballor a Lugg Môžu sa jednej matke narodiť v ten istý deň, v ten istý okamih, v tú istú chvíľu [...]

Dievča s obitými kolenami

25.10.2022

Nemožno poprieť skutočnosť, že v tejto pútavej a predovšetkým originálne spracovanej básnickej zbierke si fanúšikovia lyriky bezpochyby prídu na svoje. Očarí ich však nielen poetickosťou prirodzene dýchajúcou z jednotlivých veršov, ale aj zriedkavou schopnosťou skĺbiť rôznorodosť pocitov, myšlienok i predstáv do jediného písomného celku a obratne [...]

stíhačka F-16

ONLINE: Bývalí piloti: Ukrajina bude pre lietadlá F-16 najnebezpečnejším bojiskom

29.04.2024 06:25

Obloha nad Ukrajinou bude najnebezpečnejším miestom, kde lietadlá F-16 vo svojej histórii operovali, uviedli bývalí americkí piloti pre Business Insider.

rafah, stanový tábor, pásmo gazy

Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy

29.04.2024 06:11, aktualizované: 06:50

Izraelské útoky na domy v Rafahu a v Pásme Gazy zabili viacerých Palestínčanov a mnohých zranili, uvádzajú miestne zdroje.

pellegrini, vila na slavíne

Prezidentské bývanie sa hľadá desaťročia, Pellegrini dedí veľký hriech svojich predchodcov. Čo hovorí úrad a analytik?

29.04.2024 06:00

Bezpečnostný analytik aj Úrad na ochranu ústavných činiteľov uviedli, že vlastné bývanie je potrebné aj kvôli incidentom. Je otázne, či sa budúci prezident Peter Pellegrini bude touto dilemou zaoberať.

Ukrajina, Bohdana

Expert z Ukrajiny: Rozhodujeme sa, či zachránime mestá alebo vojakov

29.04.2024 06:00

Myšlienka predčasných rokovaní o mieri na Ukrajine nie je veľmi populárna, hoci stále viac ľudí v politickom vedení štátu aj vo verejnosti nad ňou uvažuje.

rozpravkarka2

o literatúre trochu inak

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 57561x
Priemerná čítanosť článkov: 2214x

Autor blogu