Založ si blog

Ján Majerník – nestor slovenských aforistov

Aký je život slovenských spisovateľov? Ak sa pozriete do kníhkupectiev na plné regale „zvučných“ mien, mohlo by sa zdať, že luxusný. Je to však iba špička ľadovca – slovenská literatúra, tak ako mnohé iné odvetvia kultúry a umenia – prežívala svoj zápas o prežitie už pred coronou. O to ťažšie to má dnes.

Sú spisovatelia, ktorých život je dobrodružnejší, než príbehy v ich knihách. Nie sú až takí viditeľní, nemajú až také široké lakte, zdravíčko im prestalo slúžiť v minulých a súčasných životných zápasoch a tú trošku, čo im zostala, potrebujú pre tie zajtrajšie.

Patrí medzi nich aj nestor slovenských aforistov – Ján Majerník (1936, Senica). Pred niekoľkými mesiacmi mu vyšla útla kniha aforizmov, ale keďže sa aj knižný trh musel prispôsobiť diktátu covidovej pandémie, hľadá si cestu k čitateľovi dlhšie, ako by to bolo za „bezcovidových“ čias.

 

Niektoré noviny sú dobré

iba na umývanie okien.

 

Kniha sa volá Satirikov dy(i)kcionár –  hra s y a i je autorovým zámerom, ktorým poukazuje na chyby najhrubšieho charakteru v politickom živote (nielen) Slovákov. Rukopis knihy autor tvoril celých desať rokov, v jeho aforizmoch je skrytý sarkazmus, ale aj otázky, na ktorí si musí dať čitateľ odpoveď sám.

Kniha je dostupná v knihkupectvách siete Panta Rhei a Martinus, kde si v nej môžete zalistovať.

 

Optika pijana:

Prvý pohár má na dne lupu,

druhý ďalekohľad…

Posledný zrkadlo.

 

 

Poslanci plnili príkazy

koaličnej vady.

 

V úvode knihy čaká čitateľa slovo básnika a spisovateľa Stanislava Hábera, ktorý je zároveň zostavovateľom, a podpísal sa aj pod výber aforizmov.

 

„Problém, ako vznikol svet, ma netrápi. Trápi ma, akým ho robíme my,“ hovorí citlivá duša básnika Jána Majerníka aj v čase, kedy už iní bardi stíchli a on neustále hlaholí zvonom svojho srdca. Vyviera v žblnkote čistých a jasných slov, aby ožiaril slovenské literárne nebo neustále živými a presne cielenými myšlienkami uzatvorenými v detailne formulovaných floskulách, ktoré nikoho nenechajú ľahostajného. Sú to prúdy idúcich bleskov bez toho, aby sme poznali, odkiaľ sa vzali?

„V mojom veku ma už môže občas klamať aj pamäť. Ale, prosím, neklamte mi pamäť,“ odpovedá autor. Skúsenosť je zdrojom napätia jeho slov, hoci telo neposlúcha, ale bystrému umu to neprekáža.

Autor vyše troch desiatok knižných prekladov z ruštiny, poľštiny, či češtiny, desiatky básnických zbierok a rovnakého počtu prozaických diel, sa necháva opäť počuť v slovníku, ktorý si zložil z najpevnejšieho základu vlastného poznania. A vyše osem krížikov na chrbte je skutočný poklad, z ktorého vytrvalo predkladá čitateľom nové a nové brilianty. Ich čítaním obohacujeme vlastné vnútro. Máme možnosť si z nich nabrať plným priehrštím. G. B. Shaw tesne pred smrťou vyše deväťdesiatročný vydal famóznu knihu O sebe. V nej už z najvyššieho bodu svojho bytia spúšťal malé kamienky, ktoré v dušiach čitateľov spôsobovali doslova lavínu. Je skvelé, že sa na to v slovenskej literatúre podujal ako zjavne jediný autor podobného talentu v oblasti aforizmov Ján Majerník. A je priam zázrak, že máme tú možnosť tieto brilianty nechať do seba vsiaknuť, aby sme pochopili nielen svet okolo nás, ale aj samých seba. Veľká vďaka majstrovi Jánovi Majerníkovi, ktorý sa tak natrvalo zapísal do siene slávy slovenskej spisby.

Stanislav Háber

básnik a spisovateľ

Keltské povesti: krajina bez mŕtvych

19.11.2022

Ďalšia ukážka z Veľkej knihy keltských povestí

Keltské povesti: Ballor a Lugg

16.11.2022

V týchto dňoch vyšla vo vydavateľstve Pars Artem krásna publikácia Veľká kniha keltských povestí. Jej vydanie podporil Bratislavský samosprávny kraj. Dozviete sa v nej, kto dal meno rieke Dunaj – Danubius, ale aj iné zaujímavosti. Pripájam malú ukážku: Ballor a Lugg Môžu sa jednej matke narodiť v ten istý deň, v ten istý okamih, v tú istú chvíľu [...]

Dievča s obitými kolenami

25.10.2022

Nemožno poprieť skutočnosť, že v tejto pútavej a predovšetkým originálne spracovanej básnickej zbierke si fanúšikovia lyriky bezpochyby prídu na svoje. Očarí ich však nielen poetickosťou prirodzene dýchajúcou z jednotlivých veršov, ale aj zriedkavou schopnosťou skĺbiť rôznorodosť pocitov, myšlienok i predstáv do jediného písomného celku a obratne [...]

Minulý týždeň ich „načapala“ opozícia. Gašpar sa stretol s ruským veľvyslancom. Tajne, v parlamente

15.05.2024 12:36

Šéf výboru pritom avizoval, že stretnutie s Bratčikovom „transparentne oznámi“.

Ďalší veliteľ Hizballáhu je mŕtvy, tvrdí izraelská armáda

15.05.2024 12:18

Muž zabitý pri útoku bol podľa armády zodpovedný za plánovanie a vykonanie niekoľkých útokov namierených proti izraelským civilistom a územiu Izraela.

Tomáš v Ide o pravdu: Kandidáta na šéfa Hlasu by mal vybrať "otec - zakladateľ" Pellegrini. Peniaze z II. piliera nikomu nevezmeme

15.05.2024 11:00

Otázka voľby predsedu NR SR nie je témou dňa, čaká sa na výsledky eurovolieb, uviedol Erik Tomáš (Hlas).

Rezortu vnútra hrozí pokuta 100-tisíc eur za postup v prípade „čurillovcov"

15.05.2024 10:47

Minister Šutaj Eštok pre okolnosti poskytnutia ochrany tzv. čurillovcom podal dokonca trestné oznámenie.

rozpravkarka2

o literatúre trochu inak

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 58075x
Priemerná čítanosť článkov: 2234x

Autor blogu