Založ si blog

Pani ministerka Milanová, viete, že v ponuke distribučných agentúr je 80 percent kníh v inom jazyku a iba 20 percent v slovenčine?

Bežný našinec asi bude márne búchať na dvere istých inštitúcií, aby sa dočkal odpovede na svoju otázku. Ani pani ministerka Milanová sa k mojej nedostane. Keby však dala niekomu pravidelne pozerať „jazykové“ rozloženie v našich dvoch najväčších distribúciách kníh – Martinuse a Panta Rhei, tak by možno prišla na to isté ako ja. Len neviem, či by ju zaujímalo to isté, čo mňa.

S priateľmi sme založili malé vydavateľstvo. Je naše, tak sa staráme o to, aby sme v ňom mali nielen kvalitné texty a ilustrácie, ale aj kvalitnú tlačovú výbavu. Stojí to nemalý peniaz. Preto nás veľmi zaujíma, ako sa našim knihám darí na knižných pultoch. Každomesačné hlásenia občas potešia. Občas však riadne zdvihnú krvný tlak. Vtedy sa zvyknem pozerať na „priečky“, resp. umiestnenia v Panta Rhei a Martinuse. A vďaka tomu som si všimla zvláštny jav.

Budem ho ilustrovať na kategórii historické romány v Panta Rhei.

Slovenský jazyk: 787 titulov

Český jazyk: 3 894 titulov

Maďarský jazyk: 715 titulov

Anglický jazyk: 99 titulov

Čiže v inom jazyku je to spolu 4 708 titulov. Tých 787 v slovenčine nie je ani mnou uvedených 20 percent v nadpise tohto článku. V ďalších kategóriách je to podobné.

A čo Martinus? Pozrime sa aj tam, tentokrát na beletriu komplet, čiže všetky kategórie, nielen historické romány. Tam to vyzerá takto:

Slovenský jazyk: 20 668 titulov

Český jazyk: 59 041 titulov

Anglický jazyk:  6 013 titulov

Ostatné jazyky sa pohybujú pod 300 titulov.

Pani ministerka, vám to netrhá oči? Lebo mne áno. Nečudo, že diela slovenských autorov, ktorí si často odtŕhajú od úst, aby mohli napísať a vydať knihu, sú stratené pod záplavou inojazyčných kníh v našich vlastných, slovenských kníhkupectvách. Neviem si predstaviť, žeby sa to mohlo stať napríklad v Čechách. Alebo v Maďarsku. Alebo v Poľsku.

Ja som len malý zaťatý Dávid v tejto hre proti Goliášovi. No verím, že keby sa inicioval nejaký zákon, ktorý by upravil tieto pomery a dal by ich prinajmenšom do rovnováhy, tak by to našim čitateľom nijako neuškodilo. Chcela by som veriť ešte niečomu: že nie ste najslabšou ministerkou tejto vlády. Ale to už je na vás.

Rozprávkarka

Keltské povesti: krajina bez mŕtvych

19.11.2022

Ďalšia ukážka z Veľkej knihy keltských povestí

Keltské povesti: Ballor a Lugg

16.11.2022

V týchto dňoch vyšla vo vydavateľstve Pars Artem krásna publikácia Veľká kniha keltských povestí. Jej vydanie podporil Bratislavský samosprávny kraj. Dozviete sa v nej, kto dal meno rieke Dunaj – Danubius, ale aj iné zaujímavosti. Pripájam malú ukážku: Ballor a Lugg Môžu sa jednej matke narodiť v ten istý deň, v ten istý okamih, v tú istú chvíľu [...]

Dievča s obitými kolenami

25.10.2022

Nemožno poprieť skutočnosť, že v tejto pútavej a predovšetkým originálne spracovanej básnickej zbierke si fanúšikovia lyriky bezpochyby prídu na svoje. Očarí ich však nielen poetickosťou prirodzene dýchajúcou z jednotlivých veršov, ale aj zriedkavou schopnosťou skĺbiť rôznorodosť pocitov, myšlienok i predstáv do jediného písomného celku a obratne [...]

vražda, zločin, lúpež, krádež, nôž

Muža z Missouri obvinili z vraždy, ktorá sa stala pred takmer šiestimi desaťročiami

05.05.2024 23:02

Jamesa Barbiera zatkli obvinili z vraždy 18-ročnej Karen Sniderovej v novembri 1966 v okrese Cook v štáte Illinois.

Gabriel Attal / Pcheng Li-jüan / Si Ťin-pching /

Odmena za Taiwan? Si pricestoval na štátnu návštevu Francúzska. Stretne sa s Macronom, budú rokovať aj o Ukrajine

05.05.2024 21:45

To, že si čínsky prezident vybral pre svoju návštevu Francúzsko potvrdzuje postavenie Macrona ako mocenského hráča EÚ.

ťava

V zoo sa narodilo mláďa samičky ťavy dvojhrbej

05.05.2024 21:21

Gravidita ťavy dvojhrbej trvá približne rok a rodí sa väčšinou jedno mláďa.

európsky parlament, peter pellegrini, europarlament

Od EÚ sa izolovať nechceme. Čo teda od nej chceme?

05.05.2024 20:23

Nechceme, aby Slovensko bolo opäť čiernou dierou v srdci Európy. Chýba nám však vízia a stratégia našej hry v EÚ. Čo teda chceme a čo nie? Zapojte sa do novej DEMDIS diskusie!

rozpravkarka2

o literatúre trochu inak

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 57780x
Priemerná čítanosť článkov: 2222x

Autor blogu