Založ si blog

Keď bzučí poézia

Zichyho palác sa mi na prvý pohľad páčil. Klenby okien v hrubých múroch mi pripomínali, že kedysi koncertná sieň asi nebola taká vyhriata ako dnes. Ľudia sa v nej  postupne usadili a stíchli.

No mňa neustále rušilo čudné bzučanie. Najskôr som si myslela, že to vydáva nejaká zablúdená mucha. Ale toto bzučanie bolo oveľa vytrvalejšie ako býva to mušie. Pohľadom som prešla celú miestnosť. Na strope viseli zvláštne sklenené trubky. A pod nimi blikali neonky. Jedna z nich bola zdrojom toho bzučania. Občas aj blikla, akoby žmurkala prekvapením nad plnou sálou.

Kým hlavní účinkujúci zaujali svoje miesto, bzučanie neonky naberalo na intenzite. Dokonca začali žmurkať aj jej blízke neonky. Na chvíľu som prižmúrila oči a predstavila si, že to blikanie sú blesky fotoaparátov ako na udeľovaní Oscarov. Z luxusnej limuzíny práve vystupuje celebrita, poetka Danica Hrnčiarová Šišláková. V rukách nesie knižku svojich básní a kráča vo svetle fotoaparátov po červenom koberci.

Usmiala som sa pri tej predstave. Myslím, že práve Danka o blesky fotoaparátov naozaj nestojí. Pokorne stále vpredu a usmievala sa s pohľadom ponoreným do publika. Ľudia nenaťahovali ruky, aby sa jej dotkli, tak ako to davy robia pri celebritách. Iba rovnako pokojne opätovali pohľad poetke, ktorá sa chystala predstaviť im svoju zbierku poézie Presýpacie vreckové hodiny. Pri poézii je dôležitejší dotyk básne s dušou čitateľa oveľa viac ako osobný kontakt s celebritou.

Keď básnik Janko Tazberík rozprával o Dankinej poézii a o tom, ako táto jej knižka vznikala, aj neónky zatajili bzučanie. Možno ich na okamih tiež pohltil ten pocit, keď sa v niekom zhmotní to krásne a potom cez poéziu to ponúkne aj ostatným. Nie každému sa to podarí. Ale Danici áno.

Len čo predniesla svoju prvú báseň, cítila som, že to je ono. To bájne a mnohým neznáme a neuchopiteľné tajomstvo naozaj dobrej poézie. Dankin kód bol identifikovateľný v každom verši. Od básne k básni sa rinuli pocity, akoby sa tým prenosom cez verše stali na chvíľu aj mojimi, a niektoré sa aj naozaj stali a zostali u mňa ako doma.

Spomenula som si na náprstok plný piesku, ktorý som Danke ešte pred prezentáciou darovala. Keď som zistila názov jej knihy, rozhodla som sa darovať jej trochu času navyše do jej presýpacích hodín. Jeden nikdy nevie, kedy mu príde vhod, si predĺžiť život o pár zrniek piesku. A keď zazneli verše z jej básne Presýpacie hodiny

bezčasnosť v čase

narodenia

potom už vládne majster strach

možno sa cítim podvedená

keď skrývam piesok po vreckách?

prasknutým hrdlom v protismere

po zrnkách padám k čiernej diere

a z času od veľkého tresku

vyteká tenký prúžok piesku

vedela som, že práve táto Dankina poézia je presne to, čo potrebuje človek počúvať a čerpať z nej silu. Poézia Danice Hrčiarovej Šišlákovej dozrela do básní plných chutí, vôní, pocitov a v jadre objavíte aj semienka hlbokých výpovedí napríklad o varení slepačej polievky, ktorá je silným vývarom Dankinho poznania. Teším sa na ten večer, keď si uvarím lipový čaj, vonku začne potichučky snežiť a ja sa zababuším do Dankinej poézie ako do hrejivej deky.

Neónka znovu nervózne zabzučala. Možno sa jej nepáčilo ukončenie prezentácie Dankiných básní. Ale program aj napriek jej protestnému bzučaniu pokračoval ďalej. Zuzka Kuglerová a Ondrej Kalamár uviedli na svetlo sveta a neoniek, ďalšiu básnickú zbierku už ostrieľaného básnika Mirka Kapustu. S Ondrom na striedačku čítali básne zo zbierky Zastávka na zatmenie. A to akoby bolo znamenie pre neonky, aby zhasli. Dve sa tak rozhodli hne

ď a ďalšie tri o malú chvíľu. Možno len privreli oči, aby lepšie precítili Mirkove verše. Aj básnik, autor tých veršov, na chvíľu zažmurkal dojatím. Keď Ondrej čítal jeho verše o mame.

Spoznáš ju

Má tisíc šedivých vlasov

Dlaňou uhladených – môžeš prstom rozobrať

Pery porozhrýzané z vyplakania sa znova a znova…

Je v nich len neúsmev nesúci hlas

Čo už nebolí

Akási nádej na radosť

Nie iba očný klam

Že ich už nik viac nepresolí!

Keby mohli neonky zaslziť, možno by na nás aj zopár slaných kvapiek dopadlo. No úplne mi sta

čilo, že básnik Miro Kapusta sa prezradil svojimi slzami. Ešte stále v ňom rezonuje ten pocit, z ktorého práve táto báseň vyv

rela. A vtedy to už nie je len báseň, ale stáva sa poéziou.

Kým prezentácie nových kníh vydavateľstva PARS ARTEM skončili, neonky sa znovu rozblikali a zasvietili. Ich bzučanie prehlušilo bzučanie autorov a ľudí, ktorí si prišli uctiť ich poéziu počúvaním. Ešte dlho po vystúpení to bzučalo aj v salóniku. Každý si chcel trochu zabzučať s autormi. Aj iba tak medzi sebou. O poézii. O počasí. O živote. O špenátovej roláde, ktorá všetkým chutila. O víne. O láske. O veršoch. O všetkom.

Ja som počúvala. A tešila sa, že v tomto krásnom, starom Zichyho paláci nebzučia len ohavné a znudené neonky. Ale ľ

udia, ktorí ešte stále vedia, o čom bzučanie poézie naozaj je.

Na foto(od ľavej strany)_ Igor Cvacho, Zuzana Kuglerová, Ondrej Kalamár, Danica Šišláková – Hrnčiarová, Ján Tazberík, Miroslav Kapusta.

 

Text: Zuzana Cascino

Foto: Ľubomír Kapusta

Keltské povesti: krajina bez mŕtvych

19.11.2022

Ďalšia ukážka z Veľkej knihy keltských povestí

Keltské povesti: Ballor a Lugg

16.11.2022

V týchto dňoch vyšla vo vydavateľstve Pars Artem krásna publikácia Veľká kniha keltských povestí. Jej vydanie podporil Bratislavský samosprávny kraj. Dozviete sa v nej, kto dal meno rieke Dunaj – Danubius, ale aj iné zaujímavosti. Pripájam malú ukážku: Ballor a Lugg Môžu sa jednej matke narodiť v ten istý deň, v ten istý okamih, v tú istú chvíľu [...]

Dievča s obitými kolenami

25.10.2022

Nemožno poprieť skutočnosť, že v tejto pútavej a predovšetkým originálne spracovanej básnickej zbierke si fanúšikovia lyriky bezpochyby prídu na svoje. Očarí ich však nielen poetickosťou prirodzene dýchajúcou z jednotlivých veršov, ale aj zriedkavou schopnosťou skĺbiť rôznorodosť pocitov, myšlienok i predstáv do jediného písomného celku a obratne [...]

Benjamin Netanjahu / Benny Ganc /

Ganc dal Netanjahuovi ultimátum, požaduje do 8. júna plán pre Gazu

18.05.2024 22:05

Premiér jeho návrhy označil za eufemizmy, ktoré predznamenávajú porážku Izraela.

tbilisi, gruzínsko, protest

Gruzínska prezidentka vetovala sporný zákon o zahraničnom vplyve

18.05.2024 17:08

Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dosť poslancov, aby veto hlavy štátu prehlasovala.

handlová, fico, atentát

NAKA obvinila osobu, ktorá sa mala vyhrážať ministrovi a poslancom cez sociálnu sieť

18.05.2024 15:10

Prokurátor sa stotožnil s podnetom polície na vzatie obvineného do väzby, rozhodne o nej súd.

rozpravkarka2

o literatúre trochu inak

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 58208x
Priemerná čítanosť článkov: 2239x

Autor blogu